Donuts med glasyr!

Dagens recept är donuts (munkar) med glasyr. Det kan kanske vara lite krångligt om man inte friterat förut, men det borde gå ganska bra ändå!
Det blir ca 20 st!



Ingredienser:

10 gram  jäst
1 msk  vatten, ljummet
75 gram  smör
4 dl  mjölk
1 dl  strösocker
1 tsk  salt
2 st  ägg
12 dl  vetemjöl
Glasyr
75 gram  smör
5 dl  florsocker
4 msk  vatten
karamellfärg, röd
strössel
1 l  rapsolja, till fritering
♥ 10 gram  jäst
♥ 1 msk  vatten, ljummet
♥ 75 gram  smör
♥ 4 dl  mjölk
♥ 1 dl  strösocker
♥ 1 tsk  salt
♥ 2 st  ägg
♥ 12 dl  vetemjöl
Glasyr:
♥ 75 gram  smör
♥ 5 dl  florsocker
♥ 4 msk  vatten
karamellfärg (valfri färg såklart!),
strössel
♥ 1 l  rapsolja, till fritering

Gör så här:
1. Lägg jästen i en bunke och häll över fingervarmt vatten, 37 grader,
och lös upp jästen i vattnet.
2. Smält smöret i en kastrull, häll över mjölken och låt det svalna till
37 grader.
3. Häll degvätskan över jästen och tillsätt socker, salt, ägg och ca 6 dl
av mjölet.
4. Rör ihop till en slät smet, tillsätt sedan resten av mjölet, lite i taget.
Knåda degen ett par minuter och låt den sedan jäsa till dubbel storlek i ca
en timme.
5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut den till en ca 1 cm
tjock platta. Ta med hjälp av utstickare ut rundlar och tag ur ett hål i mitten
på varje rundel. Låt dem sedan jäsa till dubbel storlek.
6. Hetta upp oljan till ca 180 grader i en gryta. Fritera de jästa ringarna
vackert gyllenbruna ca 1 minut på varje sida.
7. Låt donutsen rinna av på hushållpapper.
8. Smält smöret till glasyren och låt det svalna. Rör i florsocker, vatten
och hushållsfärg. Doppa donutsen i glasyren och dekorera med strössel.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0